Tidningar för barn och ungdomar

En del kanske tycker att det är fel att behandla tidningar för barn och tidningar för ungdomar i samma artikel. Men i många fall är man både barn och ungdom likväl som vuxna kan bli som barn på nytt med sina favorittidningar. Så har det varit i alla tider och kommer så att vara men ändå finns det faktiskt rena småbarnstidningar såväl som ungdomstidningar med inriktning på flickor respektive pojkar. Vi tittar här närmare på några tidningar ur varje genre.

Bamse

Är en riktig traditionell klassiker som berättar sagor i serieform. Den passar både flickor och pojkar i åldern 3 till 8 år eller kanske lite högre i åldrarna. Bamse utkommer med 20 nummer per år på svenska. Vidare presentation torde vara överflödig, vem känner inte till Bamse? Man kan prenumerera på 5 nummer i taget för 139 kr.

GOAL Junior svensk

Ungdomsupplagan av GOAL utkommer med 6 nummer per år och beräknas tilltala åldrarna 6 till 15 år. Men trots att en väldigt stor del av ungdomsfotbollen är tjejer så har tidningen mindre än 20 % flickor som läsare. Lösnummer kostar 50 kr hos Pressbyrån.

Star Wars

Som bygger på film och tv-serien verkar tilltala både pojkar och flickor i alla åldrar, kanske även vuxna? Tidningen är på svenska och utkommer 6 ggr per år och man kan prenumerera på dessa för mindre än 300 kr.

TOPModel

Är tidningen för unga mode och trendmedvetna tjejer. Innehåller mode-reportage, tecknade serie, tävlingar och en hel del tjej-pyssel. Utkommer med 6 nummer per år, lösnummer kostar 55 kr. Men man kan hitta sajter som erbjuder prenumeration av 4 nummer för 99 kr.

Fantomen

Klassikernas klassiker. Faktum är att många som läste Fantomen som unga fortfarande älskar fantomen även i pensionärsåldern. Fantomen själv är 70 år i år men i serierna förblir han evigt ung. Serier som Johnny Hazard med flera ingår i tidningen. Utkommer med 26 nummer per år. Lösnummer kostar 47 kr i Pressbyrån. Prenumeration blir lite billigare men bara marginellt. Av 10 läsare är 9 pojkar/män.

Barbie

Tidningar för barn och ungdomar

Dockan Barbie kom till världen 1959 och är kanske den mesta leksaken för flickor. Den har funnits i tidningsform på svenska i många år. Innehåller fotoserier, målarsidor, pyssel, tävlingar med mera. Tidningen tilltalar nästan bara tjejer, manliga läsare beräknas till 3 %. Åldrar från 3 till 9 år eller något mer läser Barbie. Lösnummer kostar 66 kr hos Pressbyrån men man kan prenumerera på 12 nummer per år för cirka 40 kr per tidning. Det medföljer en överraskning med varje nummer.

Kalle Anka

Finns det något enda barn i Sverige som inte någon gång läst kalle Anka? Denna klassiker fyller 70 år med sin svenska version. Läses av åldrarna 5 till 65 år enligt undersökningar. Andelen män är något fler än kvinnor.  

Julia Stars

Är dagens stora tjejtidning. De läser i tidningen om stjärnorna över hela värden. Har funnits i 5 år och har raskt kommit upp på topplistorna. För tjejer omkring 9 till 15 år. Lösnummer kostar 50 kr hos Pressbyrån.