Sveriges största nyhetstidningar

Sveriges mest lästa nyheter, digitalt eller i pappersformat.

Sveriges mest lästa nyhetstidning lovar många medier – men menar de papperstidning, gratistidning eller nyheter på websida och vilket är viktigast för dig? 

Läsa tidningen

Att läsa tidningen är idag ett varierande uttryck. Allt från klassiskt pappersformat till digitala spottar på nätsidor, ständigt uppdaterat och snabbt ut. Många av Sveriges pappersmedier finns trots allt kvar och läses av ett mindre men väldigt uppskattande del av vår befolkning. I den digitala världen läses nyheterna snabbt, de delas, gillas och kommenteras. Idag förs nyheterna vidare i ett ständigt porlande flöde på sociala medier.

Papperstidning och digitala tidningar

Idag har de stora tidningsdrakarna kvar sina flaggskepp, DN Dagens Nyheter och SvD Svenska dagbladet på landets östra sida. GP Göteborgsposten på västkusten och Sydsvenskan i landets södra delar. Metro är en uppskjuten stjärna på tidningshimlen och dominerar antalet utgåvor varje dag. 

Sveriges största nyhetstidningar

Metro

Gratis nyheter är också nyheter och konceptet som slog ner med stor kraft gav verkligen ringar på vattnet. Metro räknar sig till de mest lästa tidningarna och då med nätupplagan som sitt flaggskepp. Upp mot 525 000 läsare varje dag. Metro hittar du även som gratis papperstidning där folk rör sig som mest under dagen, tåg och tunnelbanestationer, busscentraler och andra folktäta områden

Aftonbladet

Aftonbladet är en given tvåa i mest lästa tabellerna, snabba digitala nyheter med braskande rubriker. Folk läser och följer, gillar och delar. Aftonbladets nyheter har en otrolig spridning i sociala medier. Aftonbladet var från början en papperstidning, grundad 1830 av Lars Johan Hjerta i så kallat kvällsformat. Som kvällstidning balanserade man mellan nyhetsproduktion och produktion av lättsammare slag till så kallade skandaler. Aftonbladet har alltid dominerat östkusten och räknas som en Stockholmstidning med socialdemokratisk inriktning. 

Göteborgs Posten

Tidningen har alltid kallats GP och har stolt drivit sin papperstidning som gick från det stora tabloidformatet till det mindre för en inte alltför lång tid sedan. Ett mycket omdiskuterat format men som idag vinner i alla läger. Som digital tidning finns GP både i ett blädderbart digitalt nummer av tidningen som utkommer varje dag och även helgdagar. GP:s nyhetsuppdateringar finns självklart även i sociala medier både som direkta tidningsartiklar från dagens tidning till snabba nyheter som uppdateras under dagen. Här kan svårigheten för västkustens tidningsankare finnas då det är svårt att täcka in hela spektra. GP har alltid identifierat sig som en liberal tidning och är Västsveriges klart största morgontidning och även annonstidning. Stampen som mediekoncern äger GP och har gjort stora omstruktureringar för att återigen kunna ta fart och utveckla sin tidning och sin spridning av nyheter. 

Dagens Nyheter

Stockholms och östkustens historiskt sätt dominerande nyhets kanal, men har den stått pall för de nya medierna och håller den måttet? DN utgör sig för att täcka stora delar av Sveriges nyhetskarta och kallar sig rikstäckande morgontidning. De jobbar mycket med fördjupningar och texter inom utrikesnyheter, politik och kultur. Många och starka är artiklarna inom dessa ämnen och skribenter och gästinlägg får ofta stort utrymme i övriga medier. Dagens nyheter har alltid betraktat sig som oberoende men dock senare år markerat sin politiska hållning till oberoende liberal.